Living Lab στη περιοχή της Κρήτης και του Αιγαίου ;

Διεργασίες για την δημιουργία Living Lab άρχισαν στην περιοχή δράσης του δικτύου ΙΚΑΡΟΣ.
Ο Πρόεδρος του δικτύου κ.Αλεξάκης Εμμ. Αντιδήμαρχος Ηρακλείου και ο Τεχνικός συντονιστής Μοχιανάκης Κωστής σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Περιφέρειά μας ερευνούν την δυνατότητα δημιουργίας φορέα Living Lab στη περιοχή δράσης του δικτύου ΙΚΑΡΟΣ , δηλαδή στη Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Τι είναι όμως τα Living Labs ;

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του Γιώργου Βιτσάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
 

Επίσης μπορείτε να δείτε παλαιότερη ανάρτηση του blog

Δείτε επίσης την ιστοσελίδα των Living Labs

Το ζωντανό εργαστήριο αποτελεί ένα ανοιχτό καινοτόμο περιβάλλον συνεργασίας το οποίο παρέχει έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και υπηρεσίες πιστοποίησης σε περιβάλλοντα καθημερινών κοινωνικών αναγκών. Τα ζωντανά εργαστήρια μοιράζονται γνώση, υπηρεσίες, δεδομένα και λογισμικό σε βάση κοινού συμφέροντος και επιπρόσθετα έχουν τη δυνατότητα να διακινήσουν όλα τα παραπάνω στη παγκόσμια αγορά.

Η ανάγκη για τη δημιουργία των ζωντανών εργαστηρίων (Living Labs) ξεκίνησε από την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ερευνητικού έργου και πραγματικών κοινωνικών αναγκών. Στόχος είναι η ενσωμάτωση των καινοτόμων τεχνολογιών στην κοινωνική ζωή, στον τρόπο λειτουργίας των φορέων και στον τελικό αποδέκτη τον πολίτη.

Τα Ζωντανά εργαστήρια συνθέτουν το Ευρωπαϊκό δίκτυο των ζωντανών εργαστηρίων (European Network Of Living Labs) που έχει σαν στόχο την υποστήριξη της δημιουργικής, ανθρωποκεντρικής και οδηγούμενης από τον χρήστη έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών.

Το Νοέμβριο του 2006 κατά την προεδρεία της Φιλανδίας, ξεκίνησε στο Ελσίνκι η προσπάθεια της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού δικτύου των living lab, το οποίο αναπτύχθηκε μέσω τεσσάρων ανοιχτών προσκλήσεων συμμετοχής και αριθμεί σήμερα 129 μέλη (Living labs).

Τα Ζωντανά εργαστήρια αποτελούν συνεργασία εταιρειών, πολιτών και δημόσιων φορέων που συνεισφέρει στη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού καινοτόμου συστήματος. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας επιχειρήσεων, πολιτών, ακαδημαϊκών και κυβερνητικών οργανισμών οι οποίοι σε πραγματικές συνθήκες δημιουργούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που δίνουν λύσεις σε πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν.

To Ευρωπαϊκό δίκτυο των ζωντανών εργαστηρίων (ENOLL) εφαρμόζει και μοιράζεται νέες μεθοδολογίες για συνδημιουργική έρευνα ανάπτυξη και καινοτομίες, συμπεριλαμβάνοντας νέους τρόπους ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα και ανοιχτής αρχιτεκτονικής, διαχείριση της έρευνας και των καινοτομιών, όπως και νέων τρόπων ανάμειξης των χρηστών στη διαδικασία ανάπτυξης τεχνολογιών.

Το δίκτυο προσφέρει στα μέλη του σημαντικά προνόμια όπως πχ τη δυνατότητα υποβολής κοινών προγραμμάτων, τη διαθεσιμότητα εργαλείων ανάπτυξης ανθρωποκεντρικών μεθοδολογιών, ελεύθερη διακίνηση δεδομένων και τεχνογνωσίας και κυρίως δυνατότητα υποβολής προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιβάλλον του Ζωντανού εργαστηρίου (living lab) αλληλεπιδρούν όλοι οι φορείς που συνεργάζονται σε πραγματικές συνθήκες και προκύπτουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία έχουν σαν αφετηρία τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών, των πολιτών και της κοινωνίας.

Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζεται η τεχνολογική ανάπτυξη με την κοινωνική πρόοδο μέσω της συνεργασίας επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και κυβερνητικών φορέων.

Θεσμικό πλαίσιο

Τον Ιανουάριο του 2010 ανακοινώθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ζωντανών εργαστηρίων (living labs) και εδραιώθηκε ως επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την εδραίωση τους, τους δίνεται πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση προγραμμάτων μεγάλου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η προκήρυξη ICT με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 6η Μαΐου 2010.

Τομείς δραστηριοτήτων

Τα Ζωντανά εργαστήρια (living labs) δραστηριοποιούνται στον τομέα των smart cities. Ο τομέας αυτός καθετοποιείται σε τρεις άξονες

1. E-participation (ηλεκτρονική συμμετοχή),

2. E-health (ηλεκτρονική υγεία) και

3. Manufacturing (κατασκευαστικές καινοτομίες)

Η δράση κάθε ζωντανού εργαστηρίου ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες και τους φορείς συνεργασίας. Οι παραπάνω άξονες περιλαμβάνουν καινοτόμες δράσεις και υπηρεσίες που αφορούν είτε τεχνολογίες αιχμής είτε δράσεις κοινωνικής πρόνοιας είτε δράσεις προώθησης επιχειρηματικότητας ενώ στην πραγματικότητα οι επιλογές είναι αναρίθμητες.

Τα living Labs στην Ευρώπη

Σήμερα το ευρωπαϊκό δίκτυο των living lab αποτελείται από 20 χώρες της Ευρώπης και 10 χώρες εκτός Ευρώπης. Στην τελευταία ανοιχτή πρόσκληση που πραγματοποιήθηκε το 2010 υπέβαλαν αίτηση 300 περίπου Living Labs και στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2010 στην Μαδρίτη πρόκειται να γίνουν αποδεκτά περίπου 119 νέα μέλη. Το ENOLL, στα πλαίσια της συνεχούς διεύρυνσης πρόκειται να ανακοινώσει νέα πρόσκληση συμμετοχής, πιθανότατα τον Ιούνιο του 2010.

Η συμμετοχή στα ζωντανά εργαστήρια (living Labs) εξασφαλίζει τη συμμετοχή σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο φορέων και επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων υπάρχει μεγάλο επίπεδο συνεργασίας και διαφαίνεται ότι το δίκτυο των living lab θα αποτελέσει στο μέλλον κοιτίδα ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη.

Τα living Labs στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία ζωντανά εργαστήρια με σημαντικότερο ίσως αυτό που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί συνεργασία της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, του τεχνολογικού πάρκου Τεχνόπολις και άλλων φορέων.

Προτάσεις για τη δημιουργία Living Lab στην περιοχή δράσης του δικτύου ΙΚΑΡΟΣ

Όσον αφορά την περίπτωση της Κρήτης, παρέχει ιδανικές συνθήκες δημιουργίας ζωντανού εργαστηρίου καθότι υποστηρίζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται όπως έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, Εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλού ερευνητικού επιπέδου, ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση και δραστηριοποιημένους πολίτες.

Η δημιουργία living lab στον τόπο μας θα ωφελήσει όλους τους φορείς που θα συμμετέχουν προβάλλοντας το έργο και τη δράση τους στην Ευρώπη και τον κόσμο και θα θέσει τις βάσεις για την συμμετοχή στις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης των «έξυπνων πόλεων». Η συμμετοχή στα Living labs θα αποτελέσει μοχλό προώθησης χρηματοδοτήσεων, νέων τεχνολογιών και ερευνητικού έργου και θα αποτελέσει το διαβατήριο για τις μελλοντικές εξελίξεις.