Ο Δήμος Χανίων στην πορεία για τον "ψηφιακό Δήμο"

Στην συζήτηση με την προϊσταμένη νέων τεχνολογιών του Δήμου Χανίων, Σεβαστή Πολυχρονάκη , αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι Δήμοι είναι από τους δυναμικότερους παράγοντες στην επιτυχία του σχεδίου της ψηφιακής σύγκλισης

Οι χρηματοδοτήσεις του 3ου ΚΠΣ μετέτρεψαν τα σχέδια και τις σκέψεις σε υλική δύναμη με θετικά αποτελέσματα στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου και διάδοσης της Ευρυζωνικότητας.
Επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Χανίων είχε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του δικτύου ΙΚΑΡΟΣ και σήμερα ο αντιδήμαρχος κ. Αρης Παπαδογιάννης κατέχει την θέση του αντιπροέδρου στην Διοικούσα Επιτροπή του δικτύου.

Το πλήρες κείμενο της συζήτησης με την κ.Σεβαστή Πολυχρονάκη προϊσταμένη του τμήματος πληροφορικής και νέων τεχνολογιών του Δήμου Χανίων.

Ποιες είναι οι κυριότερες ψηφιακές δράσεις που έγιναν στο Δήμο σας τα τελευταία χρόνια?

Ο Δήμος Χανίων την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει αρκετά στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές δράσεις σε αυτόν τον τομέα έχουν ως εξής:
• Το έργο του Μητροπολιτικού Δικτύου οπτικών ινών του Δήμου Χανίων συνολικού μήκους 37 χλμ. και η επέκταση του σε ακόμα 33 χλμ.
• Το νέο Portal του Δήμου με αρκετές ηλεκτρονικές υπηρεσίες – αιτήματα, ηλεκτρονικές πληρωμές , αποφάσεις συλλογικών οργάνων από το 1992, ημερολόγιο εκδηλώσεων, δελτία τύπου, τουριστικές πληροφορίες κ.α. Το Portal Δήμου Χανίων ενημερώνεται καθημερινά από τους υπαλλήλους του Δήμου και έχει αρκετά μεγάλη καθημερινή επισκεψιμότητα με 800-1100 μοναδικές επισκέψεις (unique visitors).
• Το ολοκληρωμένου Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος –GIS» του Δήμου Χανιών το οποίο έχει σκοπό την παροχή των γεωγραφικών πληροφοριών στις σχετικές εφαρμογές αλλά και στο διαδίκτυο.
• Ένταξη του Δήμου Χανίων στο «Εθνικό Δημοτολόγιο». Ο Δήμος Χανίων είναι ο πρώτος μεγάλος Δήμος της χώρας που εντάχθηκε στο Εθνικό Δημοτολόγιο και πραγματοποίησε την πρώτη ηλεκτρονική μεταδημότευση.
• Συμμετοχή στο εθνικό πρόγραμμα της «Ηλεκτρονική Πολεοδομία»
• Την ένταξη του Δήμου στο Δημόσιο Δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ σε επίπεδο διαδικτυακών υπηρεσιών αλλά και τηλεφωνίας.
• Έχει πλήρως μηχανογραφημένες όλες του τις υπηρεσίες (πρωτόκολλο, Ληξιαρχείο κ.α) και υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθησης της πορείας ενός εγγράφου – workflow.
• Έχει σύγχρονη δομημένη καλωδίωση στα τα δύο βασικά Δημοτικά κτήρια του τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με οπτική ίνα. Επίσης όλα τα υπόλοιπα Δημοτικά κτήρια έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με δομημένη καλωδίωση των Η/Υ τους.
• Διαθέτει περίπου 200 Η/Υ, 6 server, 80 εκτυπωτές κ.α όλα τελευταίας τεχνολογίας από το 2003 και μετά. Κάθε χρόνο πραγματοποιείτε προμήθεια νέας Τεχνολογίας Η/Υ και περιφερειακών συσκευών καθώς και αναβάθμιση των υπαρχόντων.
• Υπάρχουν υπό εξέλιξη έργα για ασύρματη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Ενετικό Λιμάνι και σε μεγάλες πλατείες της πόλης.

Τι σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης?

Έχουν υποβληθεί ήδη προτάσεις για προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, για χρήση νέας τεχνολογίας Η/Υ όπως PDA’s από τους Δημοτικούς υπαλλήλους, για ψηφιακή παρουσίαση κυκλοφοριακών πληροφοριών στους πολίτες κ.α
Για το επόμενο διάστημα μελετάμε και νέες προτάσεις αναφορικά με την παροχή ηλεκτρονικών ιατρικών υπηρεσιών, τηλε-εκπαίδευσης, ψηφιοποίησης και προβολής πολιτιστικού υλικού κ.α

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παραγωγή και διάδοση ψηφιακών υπηρεσιών που έχετε συναντήσει μέχρι τώρα ?

1.Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημόσιου τομέα που καθυστερούν αρκετά την κάθε πρωτοβουλία που υπάρχει και
2.Η Έλλειψη επαρκούς προσωπικού στα τμήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Είχαν επίδραση στη καθημερινή ζωή των δημοτών οι ψηφιακές παρεμβάσεις του Δήμου σας?

Υπάρχει μεγάλη επίδραση στην καθημερινή ζωή των πολιτών από τις ψηφιακές παρεμβάσεις του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Αρκετοί πολίτες που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου λαμβάνουν στο σπίτι τους πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα που τους ενδιαφέρουν χωρίς να επισκεφτούν τον Δήμο.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς του Δήμου ενημερώνονται για τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά από το Portal του Δήμου από όπου λαμβάνουν και τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής. κ. α.

Σε τι τομείς θα επιθυμούσατε να πάρει πρωτοβουλίες το δίκτυο ΙΚΑΡΟΣ ?

•Ενημέρωση όλων των μελών του δικτύου για χρηματοδοτούμενα έργα.
•Από κοινού υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων που ενδιαφέρουν όλα τα μέλη του δικτύου.
•Προτάσεις – εισηγήσεις του δικτυού στην Κεντρική Διοίκηση (ΥΠΕΣ – Υπ. Οικονομικών κ.α) για προβλήματα που υπάρχουν ή προτεινόμενα προγράμματα κ.α σε συνεννόηση και με τα άλλα δίκτυα άλλων περιοχών της Ελλάδας.
• Πρέπει να υπάρχουν τακτικές (π.χ ανά δίμηνο) συναντήσεις των μελών του δικτύου για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.
•Πρέπει να υπάρχουν τακτικές συναντήσεις εκπροσώπων του δικτύου με τα άλλα σχετικά δίκτυα της υπόλοιπης Ελλάδας (μπορούν να γίνονται π.χ στα πλαίσια συνεδρίων)