Με επιτυχία η ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης για τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές της στο τουριστικό προϊόν

Την αναγκαιότητα για συμπράξεις, συνέργειες και συλλογικότητα στις αποφάσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην τουριστική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πάνορμο (Ρέθυμνο) υπό την οργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες και οι εφαρμογές της για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, συμμετείχαν 120 πράκτορες από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Ευρώπης, καθώς επίσης και οι εμπλεκόμενοι τουριστικοί φορείς και υπηρεσίες.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «για τον τουρισμό του νησιού απαιτείται ένας γενικός επαναπροσδιορισμός στόχων, λειτουργιών, επιδιώξεων αλλά και πρακτικών. Απαιτείται δηλαδή μια ολοκληρωμένη σύγχρονη στρατηγική που θα προκύψει από τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων», τονίζοντας την απόφαση της Περιφέρειας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης δομής, ενός Φορέα Τουρισμού, -σύμπραξη της Αυτοδιοίκησης με τους ιδιωτικούς φορείς- ο οποίος θα αναλάβει το μεγάλο έργο της διαχείρισης του προορισμού «Κρήτη».

«Βρισκόμαστε στη φάση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων όλων των φορέων που θα συμμετέχουν για να προχωρήσουμε στη νομική φάση ίδρυσης. Παράλληλα πιστεύοντας ότι ένας σοβαρός τουριστικός προορισμός όπως η Κρήτη, δεν μπορεί να μη διαθέτει μια σύγχρονη στρατηγική προβολής – διαφήμισης, προχωρήσαμε στην αναζήτηση εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών από την αγορά που να διαθέτουν επαγγελματική ικανότητα και αποδεδειγμένες εμπειρίες στον τομέα αυτό», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και προσέθεσε: «Στις επόμενες 10 ημέρες ξεκινούμε με τη στήριξη του ειδικού αυτού συμβούλου τη διαμόρφωση πρότασης με συγκεκριμένες ενέργειες, κοστολογημένες και με διασφαλισμένη την υλοποίησή τους από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ μέχρι το 2015. Για πρώτη φορά δηλαδή η Κρήτη θα διαθέτει μια συγκεκριμένη πολιτική προβολής με χρονοδιάγραμμα».

Ακόμη ο Περιφερειάρχης είπε ότι μέσα από το Περιφερειακό πρόγραμμα στηρίζεται η δημιουργία

ενός σύγχρονου τουριστικού Portal, για τον Κρητικό Τουρισμό ώστε σύντομα να υπάρχει μια ελκυστική εικόνα της Κρήτης στον Παγκόσμιο Ιστό.

«Συμπληρωματικά κι ενισχυτικά για τις ειδικές μορφές τουρισμού, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα προβλέπεται να στηριχτούν σημαντικά από το Αγροτικό portal της Περιφέρειας που πριν από μερικές μέρες εγκρίθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιακής Σύγκλισης», είπε ακόμα ο Περιφερειάρχης.

Οι τουριστικοί φορείς του νησιού μας επεσήμαναν ότι κατά την φετινή τουριστική περίοδο οι απώλειες από την Γερμανική κυρίως τουριστική αγορά λόγω του αρνητικού κλίματος από την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, πρόκειται να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία, Ουκρανία και Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων εκτίμησε ότι το αρνητικό κλίμα πρόκειται να αντιστραφεί σύντομα, λέγοντας ότι η Κρήτη-και ευρύτερα η Ελλάδα- ήταν και είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, ενώ τα ‘δυνατά χαρτιά’ του νησιού είναι η ιστορία του, ο πολιτισμός του, και οι φιλόξενοι κάτοικοι του.

Η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποίησε την ημερίδα στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος «I SPEED (INTERREG IVC)». Το πρόγραμμα είναι διαπεριφερειακό με κύριους εταίρους 10 ευρωπαϊκές Περιφέρειες, εκ των οποίων μία Ελληνική (Περιφέρεια Κρήτης) και μια Νορβηγική και αναφέρεται στις πολιτικές της οικονομίας και του τουρισμού.

Ο Κ.Μοχιανάκης ήταν συντονιστής της ενότητας ¨Στρατηγικές επιλογές. Προτάσεις" όπου μεταξύ άλλων μίλησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου για το ρόλο των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του Branding της Κρήτης