• Η αποστολή του επιλεγμένου αρχείου /tmp/filevhsIZr δεν ήταν δυνατή, επειδή ο κατάλογος προορισμού sites/default/files/languages/el_aa0160776eaae172b9c3567e0bc964db.js δεν είναι σωστά διευθετημένος.
  • Η αποστολή του επιλεγμένου αρχείου /tmp/filet4JZ1j δεν ήταν δυνατή, επειδή ο κατάλογος προορισμού sites/default/files/languages/el_aa0160776eaae172b9c3567e0bc964db.js δεν είναι σωστά διευθετημένος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Ψηφιακή εποχή

Αλεξάκης Μανόλης. Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Ηρακλείου .

Η μεταρρύθμιση που δρομολογείται στον Διοικητικό και Αυτοδοικητικό χάρτη της χώρας, έρχεται σε μια περίοδο που είναι κρίσιμη για την πορεία της συνολικά. Από την πρώτη στιγμή η πολιτική ηγεσία έδειξε να γνωρίζει το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στο εγχείρημα μείωσης της γραφειοκρατίας και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών με την ποιοτική παροχή υπηρεσιών, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής τους διάστασης.

Στον τομέα αυτό η χώρα μας έχει, μέσα από τη χρηματοδότηση του 3ου ΚΠΣ, εγκαταστήσει Μητροπολιτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) στους μεγαλύτερους δήμους σε όλη την επικράτεια. Η υποδομή αυτή συνέδεε τα κτήρια δημόσιου ενδιαφέροντος (σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά κτίρια, νομαρχιακές υπηρεσίες, πανεπιστήμια) σε ενιαία ευρυζωνικά δίκτυα. Για την αξιοποίηση των ΜΑΝ οι Δήμοι σε όλη τη χώρα συγκρότησαν τέσσερα(4) Διαδημοτικά Δίκτυα συνεργασίας (ΙΚΑΡΟΣ για την Κρήτη και το Αιγαίο, CITIESNET για την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, το Δίκτυο Νοτιοανατολικής Ελλάδας και το δίκτυο Μακεδονίας και Θράκης) τα οποία συντονίζουν τη δράση τους με την επιτροπή Νέων Τεχνολογιών της ΚΕΔΚΕ. Τα σχήματα αυτά έχουν επιχειρησιακή ετοιμότητα, διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και έχουν ως σκοπό να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στη διαχείριση της λειτουργίας και της αξιοποίησης των ευρυζωνικών δικτύων διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο συμφέρον σε μια τόσο δυναμική υποδομή.
 
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η άμεση έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας και αξιοποίησης των ΜΑΝ, η επέκταση των δικτύων ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και η διασύνδεση των δημοτικών ΜΑΝ μεταξύ τους για να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Δίκτυο σε φυσικό επίπεδο. Αυτό θα διασφαλισθεί τόσο από τη χρηματοδότηση και τον προγραμματισμό της Ψηφιακής Σύγκλισης, όσο και από τη δυνατότητα συμμετοχής στα επενδυτικά σχήματα που θα κληθούν να διαχειρισθούν τα ΜΑΝ, τα Δίκτυα των Δήμων.
 
Με την πρόταση αυτή και μέσω της αξιοποίησης των ευρυζωνικών δικτύων θα επιτραπεί στους Δήμους να βελτιώσουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα διοίκησης, να τονώσουν τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα σε όλη την επικράτεια, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους, να ενισχύσουν τις εφαρμογές της ευρυζωνικότητας τονώνοντας την καινοτομία και τη χρήση νέων τεχνολογιών περιορίζοντας τον αποκλεισμό απομακρυσμένων περιοχών.
 
Μέσα από την προσέγγιση αυτή οι Δήμοι μένουν στο παιχνίδι της ανάπτυξης και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, εκπαιδεύοντας τις τοπικές κοινωνίες σε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών. Στο όλο εγχείρημα και στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τις πολύ γόνιμες πρωτοβουλίες των Δικτύων και να επενδύσει στις δυνατότητες που η αυτοδιοίκηση διαθέτει. Όλα αυτά προκειμένου η αποκέντρωση, η ποιότητα ζωής και οι αναπτυξιακές προοπτικές κάθε περιοχής της χώρας μας, με τα μέσα που η ψηφιακή εποχή μας παρέχει, να αποτελέσουν τις σταθερές πάνω στις οποίες θα κινηθούμε προκειμένου να βγούμε από το τέλμα και να αποκτήσουν εκ νέου οι τοπικές κοινωνίες αυτοπεποίθηση και βιώσιμη προοπτική.