Η στρατηγική μετάβασης στον ψηφιακό δήμο ως οργανικό συστατικό στοιχείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης

O ρόλος των νέων τεχνολογιών στην επικείμενη σαρωτική Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι καθοριστικός.Τα προηγούμενα χρόνια μετατράπισαν σε υλική δύναμη σχέδια, όνειρα και προγραμματισμοί των ICT υπηρεσιών των Δήμων ,μέσω των χρηματοδοτήσεων του 3ου ΚΠΣ.
Αποκτήσαμε τα Μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών, τα ασύρματα δίκτυα, τα portal ,την ψηφιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα. Ψηφιακές υπηρεσίες διαφόρων επιπέδων για ηλεκτρονικές συναλλαγές , υπηρεσίες ψηφιακής δημοκρατίας , εκπαιδεύσεις του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού.
Άλλοι τα κατάφεραν καλύτερα και άλλοι όχι.Σημασία έχει ότι το κάρο έχει ξεκινήσει το ταξείδι.Από την προσπάθεια για μηχανοργάνωση των Δήμων έχουμε περάσει στην προσπάθεια για τον "ψηφιακό Δήμο".Κάποιοι ,ίσως πιό πρωτοπόροι, συζητούν για το επόμενο βήμα την οργάνωση της "ψηφιακής πόλης".

Πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές φορές, κυρίως για μικρούς Δήμους, ορισμένα βήματα έγιναν με μηχανικό τρόπο χωρίς να προλάβουμε να αφομοιώσουμε έννοιες, έργα, τεχνολογίες.Η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του ΕΣΠΑ.Υποχρέωση όλων μας η πνευματική και οργανωτική προετοιμασία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών.

Σε αυτά τα θέματα αναφέρεται η παρουσίαση του Γιάννη Καλογήρου Αν. Καθηγητή ΕΜΠ, επιστημονικού συμβούλου της ΚΕΔΚΕ σε ημερίδα με θέμα “Ψηφιακός Δήμος, θεμέλιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης” στο πλαίσιο της έκθεσης INFOSYSTEM 2009.