Ηράκλειο :Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011 “Ανοιχτό Λογισμικό, Ευκαιρία Ανάπτυξης”

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει συνέδριο με θέμα "Ανοιχτό Λογισμικό: Ευκαιρία Ανάπτυξης". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στην Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), ενώ την Κυριακή 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες ημερίδες σε Θεσσαλονίκη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Ηράκλειο (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Λάρισα (ΤΕΙ Λάρισας). Στόχος του συνεδρίου είναι η διάχυση της γνώσης και των νέων εξελίξεων σχετικά με το ΕΛ/ΛΑΚ και η προσέλκυση ακόμα περισσότερων δημιουργών στην από κοινού ανάπτυξή έργων λογισμικού.

Το φετινό συνέδριο θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες, "Ανοιχτά Πρότυπα & Ανοιχτό Περιεχόμενο. Τα θεμέλια της ανάπτυξης του Internet", "Ανοιχτά Μοντέλα Επιχειρηματικότητας", "Ανοιχτά Πρότυπα & Ανοιχτό Περιεχόμενο" και "Γιατί το Ανοιχτό Λογισμικό ταιριάζει με το Δημόσιο", με βασικούς ομιλητές από μεγάλα διεθνή έργα ανοιχτού λογισμικού και διεθνείς φορείς. Στο τέλος κάθε μέρας θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με θέματα όπως "Μη κοιτάς μόνο τι κάνεις εσύ για το ΕΛ/ΛΑΚ, δες και τι μπορεί να κάνει το ΕΛ/ΛΑΚ για εσένα" και "Επιχειρείν με Ανοιχτό Λογισμικό".

Στις εκδηλώσεις έχουν κληθεί και θα συµµετέχουν ως οµιλητές σημαντικές προσωπικότητες του χώρου όπως οι κ.κ. Italo Vignoli (Document Foundation), Erik Duval, Milo Oostergo (Zarafa), Stefano Zacchiroli (Debian Project Leader), Javier Ruiz (Open Rights Group), Gokmen Goksel (Pardus).

Παράλληλα θα διεξαχθούν εργαστήρια (workshops), για την εκπαίδευση και πρακτική εξοικείωση με συγκεκριμένα λογισμικά ανοικτού κώδικα από Έλληνες και ξένους δημιουργούς (developers). Τα εργαστήρια καλύπτουν ευρύ φάσμα εφαρμογών Ελεύθερου και Ανοικτού Λογισμικού όπως: Φτιάξε το δικό σου youtube με ΕΛΛΑΚ, Αρχιτεκτονικές Cloud μεγάλης διαθεσιμότητας, OWASP Hackademic Challenges, Χτίζοντας ένα δίκτυο Open-Mesh, Hackerspace αλά Ελληνικά, Tutorial session Zarafa Collaboration Platform, Asterisk κ.α. 

Η είσοδος στο συνέδριο είναι ελεύθερη και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στον Ελληνικό και Διεθνή χώρο καθώς και για γενικότερα θέματα ΕΛ/ΛΑΚ.

Την οργανωτική επιτροπή για την ημερίδα στο Ηράκλειο αποτελούν οι :

Ιωάννης Φραγκιαδάκης (Συντονιστής, Παν. Κρήτης), Αντώνης Αγγελάκης (Παν. Κρήτης), Κώστας Μοχιανάκης (Δήμος Ηρακλείου), Κώστας Βασιλάκης (ΤΕΙ Κρήτης), Κώστας Στραταριδάκης (Περιφέρεια Κρήτης), Μανώλης Φραγκονικολάκης (ΔΙΔΕ Χανίων), Σπύρος Ψυχής (Πολυτεχνείο Κρήτης), Δημήτρης Τσίγκος (VTrip Group), Γιώργος Βιτσάκης (Παν. Κρήτης), Βασίλης Σπιταδάκης (Forthnet)

Το πρόγραμμα της ημερίδας στο Ηράκλειο :
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης

10.00-10.15: Έναρξη

10:15-12:30

  • LibreOffice and the Document Foundation [Italo Vignoli (Document Foundation)]
  • GIS και ΕΛ/ΛΑΚ [Πουλίκος Πραστάκος]
  • ΕΛ/ΛΑΚ στο ΤΕΙ Κρήτης [Κώστας Βασιλάκης]
  • Διαχείριση εκτυπωτικών πόρων με ανοικτό τρόπο [Μιχάλης Καλοχριστιανάκης]

12:30-13:00: Διάλειμμα

13:00-15:30

  • Ανοικτό λογισμικό στο Δήμο Ηρακλείου [Νικήτας Μιχαλάκης, Κώστας Μοχιανάκης]
  • Υπηρεσία εικονικών μηχανών [Γιώργος Κισσανδράκης]
  • Διαχείριση σχολικής τάξης με Ubuntu Ltsp [Λεωνίδας Παπαδάκης]
  • ΕΛ/ΛΑΚ και αστρονομικά εργαλεία [Μηνάς Τσικριτσής]
  • Εισαγωγή στα 3D γραφικά με ΕΛ/ΛΑΚ [Αντώνης Ρυακιωτάκης]