Αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων στο 11ο Συνέδριο Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών του GREEK ICT FORUM
Το Συνέδριο είχε σε έξι αυτοτελείς Συνεδριακές Ενότητες:
1) Ψηφιακή Στρατηγική και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση // e-Government Strategies:
2) ICT Security
3) Greek ICT Managers
4) Ψηφιακές Υπηρεσίες και Ευρυζωνικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
5) Από την εποχή του Χαλκού στις Οπτικές Ινες
6) Το Ελεύθερο και το Ανοικτό Λογισμικό στην υπηρεσία του πολίτη.
στις οποίες συμμετείχαν ως ομιλητές ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί καθώς και υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη των κορυφαίων εταιρειών Πληροφορικής
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου όπου παρουσίασε τις Τέσσερις (4) καθοριστικές παρεμβάσεις, που θα προκαλέσουν καταλυτικές και μακροπρόθεσμες μεταβολές στους τομείς της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και των Ψηφιακών Επικοινωνιών και αφορούν:
Α) την διεύρυνση του δικαιώματος και της ικανότητας πρόσβασης όλων, πολιτών, φορέων και επιχειρήσεων, όπου κι αν διαμένουν όπου κι αν εδρεύουν, σε δίκτυα ψηφιακών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας,
Β) Την επιστροφή όλων των δημόσιων πληροφοριών στο κοινωνικό σύνολο με την δημοσιοποίησή τους μέσω ψηφιακών υποδομών,
Γ) Την ολοκληρωμένη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση στον Δημόσιο τομέα και την εισαγωγή του Ανοικτού Λογισμικού και ειδικά στην Εκπαίδευση.
Δ) Την μετάβαση από τις προμήθειες software και hardware του Δημοσίου τομέα στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών.
Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου αποτελούν τα :
- Οι φορείς πρέπει να προσανατολιστούν σε πολιτοκεντρικές υπηρεσίες. Όπου η τεχνολογία πρέπει να είναι πλέον το μέσο όχι αυτοσκοπός.
- Απαιτούνται βαθιές εσωτερικές τομές και αλλαγή νοοτροπίας. Απαραίτητη η πολιτική βούληση και ο προγραμματισμός με μακροχρόνιο ορίζοντα.
- Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών.
- Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν αφορά τη διακυβέρνηση του κράτους και για να επιτευχθεί χρειάζεται αλλαγή αντίληψης , αλλαγή του τρόπου σκέψης και τέλος αλλαγή σχεδιασμού. Έμφαση πρέπει να δοθεί στη διαφάνεια , λογοδοσία και συμμετοχή.
- Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί και συναλλάσετε με τους πολίτες. Απαραίτητη η ύπαρξη οράματος και ψηφιακής στρατηγικής και βασικά δομικά στοιχεία η ευρυζωνικότητα και οι ανοικτές τεχνολογίες ελεύθερης πρόσβασης.
- Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να δώσουν έμφαση στον άνθρωπο και στην «πράσινη» γνώση. Επίσης πρέπει να αξιοποιήσουν και να ενθαρρύνουν τους νέους διότι αυτοί ξέρουν και μπορούν.
- Η μετάβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα αποτελεί μονόδρομο με τελικό στόχο το ftth (fiber to the home). κ.α