Τουρισμός και αναπτυξιακές προοπτικες μέσω ηλεκτρονικών τεχνολογιών

Την δυνατότητα αξιοποίησης των καινοτομικών δράσεων του Δήμου Φαιστού ως ευρύτερο παράδειγμα για τον αναπτυξιακό συνδυασμό του πολιτισμού με τον τουρισμό, την φύση, την παράδοση και τις αγροτικές δραστηριότητες συζήτησε  με τη Δήμαρχο Φαιστού ο συντονιστής της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia κ. Γιάννης Γιανναράκης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο δημαρχείο Φαιστού.

Ο κ. Γιανναράκης επισκέφθηκε τη δήμαρχο Φαιστού στο γραφείο της, σε συνέχεια των επαφών που είχαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ανάμεσα στα θέματα της συνάντησης ήταν και ο εμπλουτισμός της ελληνικής Wikipedia, με τοπικό περιεχόμενο από το Δήμο Φαιστού. Επισημαίνοντας την σημασία που έχει για κάθε περιοχή η  ακριβής και εμπεριστατωμένη παρουσία της στην μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια του πλανήτη, ο κος Γιανναράκης, ενημέρωσε την κ. Πετρακογιώργη για την σημασία του εμπλουτισμού  της Wikipedia με πληροφορίες για το Δήμο, για κάθε χωριό ξεχωριστά, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και πληροφορίες για τα Φεστιβάλ και τις δράσεις που αναπτύσσονται. Η Δήμαρχος τόνισε ότι εκφράστηκε ιδιέταιρο ενδιαφέρον για την συνεισφορά στη Wikipedia απο πολίτες και εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση του Δήμου Φαιστού για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γιανναράκης επίσης, συζήτησε με τη δήμαρχο τις λεπτομέρειες για την έναρξη ενός εργαστηρίου εμπλουτισμού της Wikipedia αλλά και δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου με θέματα απο την εύρύτερη περιοχή, την ιστορία, την λαογραφία και το περιιβάλλον του Δήμο Φαιστού.  Η λειτουργία αυτού του εργαστηρίου αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τουριστική προβολή της περιοχής.

Όπως επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιανναράκης, με αφορμή την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Μάταλα 2011 και την παρουσίαση των σχεδιασμών για το 2012, οι δράσεις του Δήμου Φαιστού σε επίπεδο προβολής και marketing είναι πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα και τόνισε πως το εγχείρημα του Δήμου αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα - Case Study, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να προωθηθεί.

Η Δήμαρχος Φαιστού ήταν ιδιαίτερα θετική για τις δυνατότητες που αναδείχθηκαν, και επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως στόχος του Δήμου είναι η καινοτομία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια με γνώμονα το κοινωνικό σύνολο.